GenGs BloGs

Jom..JoiN GunA EmaiL jErr...^^"

Aug 5, 2011

| Satu Pertanyaan..Terungkai Jawapan | ^_^

Assalamualaikum W.B.T...

Salam Ramadhan untuk semua umat islam...

Okes...topik ary ni aderlah berkenaaan MASUK U... Masuk U? Haaa la...bkn U TURN ok...tp Universiti...
Smlm tgh menolong 'Puan Surati' a.k.a mak aku..utk menyiapkn juadah berbuka...tiba2 bunyi msj... 
( dari incik pakwe la tu...waaa..berbunga2 aty..perasaan je lebih..huhuhu)..
But bkn la...form my beloved student iaitu Incik Aslamul Khair...^_^

" Nenek...dlu mcm ne nenek dpt masuk U? "

Ok...jgn slh fhm..aku dgn student mmg mcm tu..kat luar aku xkesah mereka nk pgl aku ape aslkn sopan..BUT dlm kls kena hormat aku..tu la resepi yg sebenar utk kt jd rapat dgn student.. Then ble kt rapat dgn student..InsyaALLAH ilmu yg kt berikn akan diterima dgn baik..Cayerlah.. ^_^

N then..aku xdpt nk bls dgn detail sbb kebizian memsk n then lg 1 topup xde..huuu..
IM SORRY..."_"..
Beliau mtk aku story kat fb but..mlm td gastrik aku dtg lak...
Im SORRY again laling...hehehe..xpat nk bkk fb...atoiii...

Ok..di sinie Aisyah Sensei a.k.a Ayankumi Sensei nk cter bagaimana nk masuk U..

1st STEP :
Mulai dr skrg...yg berada kat form5 kenala blaja sungguh..xde dh istilah main2 lg..nk bercinta ke...nk wakil skola ke...nk lepak2 ke...nk merempit ke...nk jd HERO or HEROIN kat skola ke...
KETEPIKAN DULU!   
Lau boleh buang jauh2 niat2 kurang baik yg xpatot di simpan dlm aty..
 okess... Pas form5 t korg nk tunggang terbalik ke ape ke..ikut korgla.. 
( tp janganlah smpai tunggang terbalik erk...sygkn diri tu...^_^ )..
Apepun yg pntg..fokus pd subjek2 yg korg rase korg boleh bwk..terutama B.MELAYU..sgt PENTING!
n then B.INGGERIS kenala kredit..7D sekurang2nya..lau xleh jgk 8E... 8E tu LULUS jer..
Pas tu listkn 3 or 4 subjek yg korg rase korg boleh skor la..mcm SEJARAH ke...SAINS ke.. 
Uji kemampuan korg sendiri..ok..^_^

2nd STEP..
Korg kenalah dptkn result yg ok...seperti di atas....
Xde dh istilah nk menyesal xsudah nnti ble result kuar..korg jugak yg akan hepi n melonjak kegembiraan ble result kuar t...KORANG IS THE BEST STUDENT! 
Haa...xnk ke mcm tu..? Nak kan..so kena lah blaja rerajin..xmo dh memain lg..
nak berangan2 boleh tp jgn berangan nk kawin dlu...nk sara anak bini mcm ne kalau blaja pun malas... 
Tol x? ( Fikirkan ye syg2 cikgu..)

3rd STEP..
Pas result kuar je..truuuuss>> Rujuk pd cikgu kaunseling..
T cikgu kaunseling akan tolong korg...
N then..lau korg rase result korg cemerlang..ALHAMDULILLAH...korg leh la mohon
MATRIKS or MATRIKULASI.. click snie utk lihat contoh...
kat matrik t korg akan ambik diploma..cuma setahun...
Tp..lau result kurang memuaskan...korang masuk la form 6..tp slm 1tahun stgh la..lme ckit jerk..
Untuk masuk form6 kena kredit B.MELAYU,SEJARAH,and 1 subjek lain...
but B.INGGERIS kena LULUS...baik?
Lau korg rase nk masuk kelas sastera..kenala ada basic lam sastera mse form 5..
Lau korg rase nk masuk kelas sains..kenala ada basic dlm sains.or kimia or fizik mse form 5..
Lau korg xde pilihan dh..ambik la seni...okes...
BUT..n yg plg penting...kalau korang dpt keputusan yang SUPERB! leh la terus masuk U..
Ambik diploma..n kalau result korang tersangat SUPERB mcm Nur Amalina ni...CLICK SINIE...lehla mohon untuk dpt biasiswa n blaja kat luar negara..^_^
Amin...cikgu doakan korang berjaya...

STEP 4...
Lau korang dari MARTIKS or MATRIKULASI...serta dari FORM 6..korang leh la mohon UPU..
mohon UPU untuk lanjutkan pembelajaran di peringkat IJAZAH SARJANA MUDA...
suke kan..haa..sape xsuke lau dapt melanjutkn pelajaran kat peringkat yg lebih tinggi kan..
Apepun kena pasang niat dlm aty siap2..nak belajar kerana nak menuntut ilmu n berpegang teguh dgn agama dlm ape jua yg kt lakukan..
NIAT YANG BETUL DAN RESTU IBU BAPA 
adalah resepi sebenar membina kejayaan..

So...itu sahaja dari Aisyah Sensei a.k.a Ayankumi Sensei...
^_^
Selamat berjuang anak-anak muridku...CAYOK2!!

Wassalam....


3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...